Blog

Vil du have et varigt forhold? Drop disse giftige adfærdsmønstre ASAP

2022-08-07

Vil du have et varigt forhold? Drop disse giftige adfærdsmønstre ASAP

Vi håbede, at alt ville gå godt resten af vores liv, efter vi startede et nyt forhold. Desværre har folk nogle gange nogle giftige forholdsvaner, der kan ødelægge alting. Hvis du ikke ønsker, at dit forhold snart skal slutte, bør du undgå disse giftige adfærdsmønstre:

Kritisere din partners udseende

Hvis du konstant kritiserer din partners udseende, kan det få ham/hende til at føle sig usikker og skabe problemer i forholdet. Det er vigtigt at støtte din partner og hjælpe ham/hende med at føle sig godt tilpas med sig selv. Hvis du har råd vedrørende deres udseende, skal de gives konstruktivt og positivt. Du kan f.eks. fortælle dem, at du synes, at de ville se godt ud med en ny frisure.

Konstant behov for at have ret

Ingen kan lide at tage fejl, men det kan være giftigt i et forhold at skulle have ret konstant. Denne adfærd kan føre til skænderier og bitterhed. Det er vigtigt at være åben og lytte til din partners synspunkt, selv om du er uenig i det. Fagfolk foreslår, at du prøver at se tingene fra din partners perspektiv. Og nogle gange er det okay at indrømme, at du tager fejl.

At bringe din partners tidligere fejltagelser på bane

Vi begår alle fejl, men at dvæle ved din partners tidligere fejl er giftig adfærd. Det vil kun få din partner til at føle sig utilstrækkelig og ikke hjælpe forholdet. Hvis din partner har gjort noget forkert i fortiden, så tilgiv ham eller hende og kom videre. Lad være med at bringe gamle argumenter op eller forsøge at bruge dem mod din partner. Det er mere almindeligt for giftige partnere at bringe deres partners tidligere fejltagelser på banen for at kontrollere dem eller få dem til at føle sig skyldige.

Tjekker din partners telefon uden deres tilladelse

Dette er et stort nej i ethvert forhold. Tillid er afgørende for et sundt forhold, og at snage i din partners telefon er en betydelig krænkelse af tilliden. I dag kan din partners telefon låses op ved hjælp af et fingeraftryk, FaceId eller en kode, så det er ikke så let at tjekke den uden at blive bemærket. Hvis du føler dig usikker eller mistænkelig, bør du tale åbent med din partner om det i stedet for at snuse rundt bag deres ryg.

Gaslighting

Gaslighting er en manipulerende taktik, der kan være meget skadelig i et forhold. Det indebærer at få din partner til at sætte spørgsmålstegn ved sine egne erindringer eller sin fornuft. Du kan for eksempel fortælle din partner, at han/hun er paranoid, når han/hun ikke er det. Eller du kan sige noget i retning af: "Du bilder dig ting ind", når de ved, at de ikke gør det. Hvis du gaslight din partner, vil det kun skabe mistillid og bitterhed.

Truer med at forlade forholdet

At true med at forlade forholdet er giftig adfærd, som kun kan føre til flere problemer. Denne adfærd skaber en usund dynamik i forholdet og kan få din partner til at føle, at han/hun ikke er god nok. Hvis du er utilfreds i forholdet, skal du tale med din partner om det i stedet for at true med at forlade det.

Spiller tankespil

Tankespil er aldrig sundt for et forhold. Denne type adfærd vil kun skabe mistillid og skabe problemer. Hvis du tror, at din partner leger tankespil med dig, skal du tale med ham/hende om det. Nogle eksempler på tankespil er:
- At føre din partner bag lyset
- Gøre dem jaloux
- At spille hård at få
- Få dem til at føle sig skyldige

At være passiv-aggressiv

At være passiv-aggressiv er en giftig adfærd i forhold til relationer. Denne type adfærd kommunikerer til din partner, at du ikke er interesseret i ham/hende, og det kan føre til skænderier. Denne type adfærd skaber en usund dynamik i forholdet og kan få din partner til at føle, at han/hun går på æggeskaller. Hvis du er utilfreds med noget, skal du sige det til din partner i stedet for at være passivt aggressiv.

Skyhøje forventninger

Når du har tårnhøje forventninger til dit forhold, lægger du op til skuffelse. Det er meget bedre at være realistisk med hensyn til, hvad du kan forvente af dit forhold, og at kommunikere dine behov til din partner. 

Få din partner til at vælge mellem dig og deres venner eller familie

At få din partner til at vælge mellem dig og hans/hendes venner eller familie er giftig adfærd, der kan skade et forhold. Denne adfærd ses i situationer som f.eks: "Du kan ikke gå ud med dine venner, medmindre jeg kan komme med," eller "Du skal bruge al din tid sammen med mig". Denne type adfærd skaber en usund dynamik i forholdet og kan få din partner til at føle, at han/hun ikke har lov til at have et liv uden for forholdet. 

Sammenligning af dit forhold med andre

At sammenligne dit forhold med andre er en giftig adfærd, der kan skade dit selvværd og din tilfredshed med forholdet. Denne adfærd kommunikerer til din partner, at du ikke er tilfreds med ham/hende, og det kan føre til skænderier. Oftere sammenligner folk deres forhold med andre for at beskrive partneren et eksempel på, hvad de gerne vil have i forholdet. Hvis du er utilfreds med noget - så tal med din partner om det i stedet for at sammenligne dem med andre.

Dette er blot nogle af de giftige adfærdsmønstre, der kan ødelægge dit forhold. Hvis du ønsker et sundt og langvarigt forhold, er det vigtigt at undgå disse adfærdsmønstre. Hvis du er usikker på, hvordan du kan løse en giftig adfærd, er det vigtigt at søge parforholdshjælp hos en professionel.

Forfatterprofil

Andreas Jensen

Online datingekspert

Andreas Jensen er en anerkendt online datingekspert på datinganmeldelser.dk, der deler værdifulde indsigter og praktiske råd til at finde meningsfulde forbindelser i den digitale datingverden.

Andre artikler om blog

 • Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  2023-12-19

  Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  I den evigt udviklende verden af online dating har Tinder taget endnu et banebrydende skridt med introduktionen af sit eksklusive medlemskab - Tinder SELECT. Dette premium-medlemskab har til formål at forbedre din datingoplevelse og åbner dørene til en række unikke fordele, der adskiller det fra Tinders standardtilbud. I dette blogindlæg undersøger vi, hvad Tinder SELECT har at byde på, og hvordan du kan åbne op for denne eksklusive datingverden.

  Andreas Jensen

  Andreas Jensen

  Online datingekspert

  0 minutters læsning
 • De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  2023-12-12

  De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  I en verden af dating og romantik kan en veltimet og charmerende scorereplik være nøglen til at bryde isen og gøre et mindeværdigt førstehåndsindtryk.

  Lily Friis

  Lily Friis

  Datingekspert

  0 minutters læsning