Blog

Negging: Hvad det er, og hvordan man reagerer på det

2022-10-16

Negging: Hvad det er, og hvordan man reagerer på det

Man taler om negging, hvis du føler, at din partner ofte indirekte kommer med negative kommentarer om dig. Det er måske ikke let at skelne disse handlinger, fordi de ofte ser ud til at flirte eller jokere. Det er dog vigtigt ikke at tage fejl af intentionerne bag dem - som er en del af manipulationen. Det er et svagt forsøg på at få sig selv til at føle sig bedre tilpas ved at nedgøre dig.

Hvis du ikke er bekendt med de negative sider af negging, er det på tide at blive bekendt med dem. Denne destruktive adfærd har sneget sig ind i datingkulturen og de sociale medier, ofte forklædt som en joke eller et bagvendt kompliment. Negging er foruroligende og kan give anledning til bekymring om, hvad der ligger forude i et forhold.

Er Negging en destruktiv adfærd?

Negging er en lumsk metode til manipulation, der bruger fornærmelser forklædt som komplimenter til at nedbryde en persons selvværd og følelse af sikkerhed. Dette efterlader dem sårbare og længes efter godkendelse fra den person, der har gjort negging.

Negging er, når nogen går målrettet efter din usikkerhed for at få dig til at føle dig dårligt tilpas, så de kan få bekræftelse fra dig. Ifølge psykologer er "negging en form for misbrug". Og selv om det ikke er fysisk, betragtes negging stadig som verbalt og følelsesmæssigt misbrug.

Negging har sin betydning fra ordet "neg", som henviser til negativ feedback.

Negative kommentarer og handlinger kan have en varig indvirkning på dit mentale helbred og velbefindende og kan føre til mere alvorlige problemer senere hen. Her er nogle eksempler på negging, og hvad du kan gøre, hvis du støder på det.

Eksempler på negging

Negative kommentarer forklædt som komplimenter kan være svære at opdage, men de kan være lige så skadelige. Her er nogle eksempler på negging, og hvordan du kan identificere det i dine relationer. Husk, at negging ikke kun sker i romantiske forhold - venner og familie kan også gøre det.

De giver dig komplimenter, der er ment som en fornærmelse.

Når man er usikker på, om en bemærkning er en fornærmelse eller et kompliment, betragtes det som et bagvendt kompliment. Disse kommentarer kaldes også for venstrehåndskomplimenter, fordi de kan tolkes som komplimenter, men i virkeligheden indeholder de et skjult budskab, som er fornærmende.

For eksempel:

 • "Du ligner en helt anden person med makeup på!"
 • "Det ville ikke overraske mig, hvis folk på afstand troede, at du var en model."
 • "Denne kjole er fantastisk! Du ser ubesværet tyndere ud i den."

De forsøger at dække over deres fornærmelser ved at kalde dem "konstruktiv kritik".

Narcissister elsker at sætte sig selv i rollen som "vælger" og kritiserer ofte andre på en sårende måde, hvilket giver dem mulighed for at føle en følelse af magt eller kontrol.

For eksempel:

 • "Du ville se mere æstetisk tiltalende ud, hvis du tabte dig 5 kilo."
 • "Jeg synes, du skal vide, at din nye frisure stil får dig til at se anderledes ud. Efter min mening klæder den dig ikke godt . . ."
 • "Efter at have læst denne rapport igennem kan jeg se, at der er brugt meget tid og kræfter på at skrive den. Når det er sagt, kan jeg ikke lide den."

De sammenligner dig konstant med andre.

Det er udmattende at evaluere dig selv konstant i forhold til andre, og endnu vigtigere, det er skadeligt for dit velbefindende. Uanset om tankerne er korrekte, bør du ikke analysere dig selv med andre - og det bør din partner heller ikke.

For eksempel:

 • "Din bedste veninde har set godt ud på det seneste - hun må træne meget. Du burde gå med hende en dag!"
 • "Jeg kan godt lide Marys outfit i dag, I har samme tøjsmag, så måske kunne du også prøve at gå i den slags tøj."

De maskerer fornærmelser som spørgsmål.

Spørgsmålet er formuleret så omhyggeligt, at du føler, at du overreagerer, og at der egentlig ikke er noget galt. For eksempel:

 • "Jeg er overrasket over, at du selv har klaret årsrapporten. Hvem har hjulpet dig med den?"
 • "Du må være virkelig sulten! Er du sikker på, at du vil spise al den mad op?"
 • "Hvorfor har du ikke noget andet tøj på i dag?"

Sådan reagerer du på en person, der negerer dig

En af de bedste måder at håndtere negering på er ved at ignorere det helt og holdent. Lad være med at tage imod lokkemaden, hvis nogen forsøger at få dig op at køre på dig. Det er også spild af tid at forsøge at forklare ting til en person, der ikke respekterer dig. Pas på dig selv først - du er ikke ansvarlig for at ændre deres misbrugte adfærd.
Hvis du føler dig selvsikker nok, kan du lade dem vide, at deres ord eller handlinger ikke er acceptable. Husk dog på, at de så kan reagere med mere skadelig adfærd som gaslighting.
Hvis du tror, at den anden person vil være modtagelig, kan noget i stil med "Jeg føler mig ydmyget og respektløs, når du siger den slags ting" virke. Husk altid at fokusere på, hvordan deres handlinger får *dig* til at føle dig til at føle dig, i stedet for at kaste med beskyldninger. Det er også vigtigt at udtrykke, at deres forsøg på manipulation ikke vil påvirke dig på nogen måde.
Negging finder ofte sted tidligt i et forhold og tjener som en forsmag på potentiel fremtidig misbrugsadfærd. Det er dog afgørende at være forsigtig, når du konfronterer en person, der negger dig, da vedkommende kan reagere negativt. Sørg for at sætte grænser og forventninger med denne person, hvis du beslutter dig for at konfrontere vedkommende med hans eller hendes adfærd. Hvis du har brug for hjælp, kan du kontakte en ven eller ringe efter hjælp.
Vi ønsker og fortjener alle et sundt forhold uden forgiftning eller misbrug. Desværre befinder vi os nogle gange i forhold med en person, der udnytter vores svagheder følelsesmæssigt. Dette er ikke et uheld; det er noget, som gerningsmanden gør med vilje for at kontrollere og skade dig.

Den nederste linje

Negging er en fornærmende nedgørelse, der får dig til at føle dig forkert i forhold til dine positive kvaliteter, hvad enten det drejer sig om dit udseende, din intelligens, dine akademiske resultater, dit job, dine interesser, dine talenter eller din charme.
Vær opmærksom, hvis nogen konsekvent får dig til at føle dig mere og mere usikker, når du er i nærheden af dem. Denne person er sandsynligvis ikke værd at have i dit liv.

Forfatterprofil

Lily Friis

Datingekspert

Lily Friis, en anerkendt online datingekspert på datinganmeldelser.dk, deler værdifulde indsigter og praktiske tips til at navigere i verdenen af online dating.

Andre artikler om blog

 • Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  2023-12-19

  Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  I den evigt udviklende verden af online dating har Tinder taget endnu et banebrydende skridt med introduktionen af sit eksklusive medlemskab - Tinder SELECT. Dette premium-medlemskab har til formål at forbedre din datingoplevelse og åbner dørene til en række unikke fordele, der adskiller det fra Tinders standardtilbud. I dette blogindlæg undersøger vi, hvad Tinder SELECT har at byde på, og hvordan du kan åbne op for denne eksklusive datingverden.

  Andreas Jensen

  Andreas Jensen

  Online datingekspert

  0 minutters læsning
 • De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  2023-12-12

  De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  I en verden af dating og romantik kan en veltimet og charmerende scorereplik være nøglen til at bryde isen og gøre et mindeværdigt førstehåndsindtryk.

  Lily Friis

  Lily Friis

  Datingekspert

  0 minutters læsning