Blog

Matchning: Hvordan vælger vi vores partnere?

2022-08-21

Matchning: Hvordan vælger vi vores partnere?

Vores valg af partner, som vi gør online eller offline, er slet ikke tilfældigt. Alle mennesker har deres egne kriterier for tiltrækningskraft, som de anvender, for eksempel når de bladrer gennem profiler på et datingsite eller sidder i en bar med en cocktail og kigger på andre gæster.  
Men der er intet tilfældigt i vores valg, og der er helt åbenlyse komponenter, som påvirker, hvem vi vælger, og hvem der vælger os. Der er tre psykologiske nøglefaktorer, der spiller ind: lighed, nærhed og valg af partner.

Lighedens rolle

Lad os starte med ligheden. Vi er mere tilbøjelige til at blive tiltrukket af mennesker, der ligner os med hensyn til udseende, personlighed, interesser og livsstil. De fleste undersøgelser af parforhold fokuserer på, hvor ens et par er med hensyn til personlighed, holdninger og overbevisninger. Resultaterne viser typisk, at jo større overensstemmelse parrene har med hensyn til disse faktorer, jo mere tilfredse er de med deres forhold. Dette gælder også for demografiske faktorer som alder og udseende.

En af de udløsende faktorer for tiltrækning er, at den tjener som en kilde til bekræftelse af vores egne holdninger, hvilket hænger sammen med gensidighedshypotesen: Der er større mulighed for, at en person, der ligner dig, vil gengælde din hengivenhed. Folk sætter også pris på ting, der er velkendte og forudsigelige. Det får den tid, der tilbringes sammen i et forhold, til at føles mere naturlig og givende.

Nærhedens rolle

Nærhedseffekten er navnet på menneskers naturlige tendens til at foretrække nye ting mere efter gentagne møder. Med andre ord bliver vi "gladere" for hinanden og ting, når vi er sammen med dem oftere. Et godt eksempel kunne være, at elever, der sidder ved siden af hinanden i klassen, normalt er mere tilbøjelige til at blive venner.

Dette skyldes en evolutionær forklaring. Vi har en instinktiv frygt for det ukendte, men efterhånden som tingene begynder at blive mere normale, ophidser de os og virker mere sikre. 

Den øgede brug af datingwebsteder og apps har dog skævvredet denne effekt gennem "choice overload". At have flere partnere at vælge imellem kan ændre vores syn på, hvem der ville være et passende match i det virkelige liv - "med yderligere alternativer er vi mere tilbøjelige til at prioritere forskellige træk, end når vi foretager separate evalueringer af potentielle partnere, og sådanne kvaliteter kan være irrelevante, hvis du er lykkelig, når et forhold bevæger sig offline."

Kriterier for valg af partner

Den måde, hvorpå mænd og kvinder vælger en partner, er meget forskellig, og årsagen hertil er evolutionspsykologi. "Mandlig udvælgelse" forekommer over hele linjen i alle menneskelige samfund, idet mænd avler et uendeligt antal børn, så de favoriserer indikatorer for frugtbarhed og dem, der vil være seksuelt trofaste. Da kvinder kun kan få et begrænset antal børn, og da børnepasning er en stor tidsinvestering, er pigerne mere kræsne, når de skal vælge en partner. I stedet for blot at se på overfladiske kvaliteter søger de i stedet efter partnere med gode karaktertræk og økonomisk stabilitet.

Resultater

Når det drejer sig om tiltrækning, spiller lighed, nærhed og valg af partner alle en rolle. Ved at forstå, hvordan disse faktorer påvirker, hvem vi tiltrækkes af, kan vi få en bedre forståelse for de valg, vi træffer i vores forhold.

Forfatterprofil

Lily Friis

Datingekspert

Lily Friis, en anerkendt online datingekspert på datinganmeldelser.dk, deler værdifulde indsigter og praktiske tips til at navigere i verdenen af online dating.

Andre artikler om blog

 • Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  2023-12-19

  Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  I den evigt udviklende verden af online dating har Tinder taget endnu et banebrydende skridt med introduktionen af sit eksklusive medlemskab - Tinder SELECT. Dette premium-medlemskab har til formål at forbedre din datingoplevelse og åbner dørene til en række unikke fordele, der adskiller det fra Tinders standardtilbud. I dette blogindlæg undersøger vi, hvad Tinder SELECT har at byde på, og hvordan du kan åbne op for denne eksklusive datingverden.

  Andreas Jensen

  Andreas Jensen

  Online datingekspert

  0 minutters læsning
 • De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  2023-12-12

  De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  I en verden af dating og romantik kan en veltimet og charmerende scorereplik være nøglen til at bryde isen og gøre et mindeværdigt førstehåndsindtryk.

  Lily Friis

  Lily Friis

  Datingekspert

  0 minutters læsning