Blog

Hvordan kan du genkende, om du bliver catfished, når du dater online?

2022-07-13

Hvordan kan du genkende, om du bliver catfished, når du dater online?

Mange mennesker bruger datingwebsteder og -apps til at finde kærligheden (eller hvad de nu søger). Alligevel bruger nogle mennesker dem til at udnytte andre, hvad enten de lyver om deres alder, bruger falske billeder eller endda lader som om de er en helt anden. Dette kaldes catfishing, og det er et stort problem på dating-apps og -websteder.

Hvad er catfishing?

Udtrykket "catfish" blev først udbredt i 2010 med udgivelsen af dokumentarfilmen Catfish. Filmen fortæller historien om Nev Schulman, der bliver romantisk involveret med en kvinde, som han møder online. Han opdager dog til sidst, at hun har løjet for ham om sin identitet.
Siden da er begrebet "catfish" blevet synonymt med svindel og bedrag i forbindelse med online dating. Hvis du er bekymret for, at du måske er offer for et catfishing-svindelnummer, er der et par ting, du kan gøre for at beskytte dig selv.

Her er nogle tegn på, at du måske er ved at blive catfishet:

1. De er tilbageholdende med at mødes personligt

Hvis en person, du taler med online, undgår at møde dig personligt, er det et stort rødt flag. Der er selvfølgelig legitime grunde til, at nogen ikke ønsker at mødes med det samme - de kan have travlt eller bo langt væk. Men hvis de finder på undskyldninger for ikke at mødes med dig, er det et tegn på, at de ikke er ærlige om, hvem de er.

2. Deres billeder ser falske eller iscenesatte ud

Når du taler med nogen online, kan de nemt bruge falske eller omhyggeligt iscenesatte fotos. Hvis deres billeder ser for gode ud til at være sande, eller hvis de kun har et eller to billeder, er det værd at gøre det.

Hvis du tror, at du måske bliver catfished, er der et par ting, du kan gøre for at forsøge at verificere den person, du taler med:

- Prøv at søge på deres profilbilleder med omvendt billede. Hvis de bruger en andens billeder, kan du normalt finde dem med en simpel Google-søgning.
- Bed dem om at videochatte med dig. Hvis de nægter, kan det være et tegn på, at de ikke er den, de siger, de er.
- Sammenlign deres historie med det, du kan finde på nettet. Hvis de hævder at være en berømt skuespiller eller musiker, bør en hurtig Google-søgning give dig nogle beviser på det.
- Vær på vagt over for alle, der beder om penge. Det er næsten altid et svindelnummer, uanset hvor troværdig deres historie er.

Sådan beskytter du dig mod at blive snydt

Hvis du er bekymret for at blive snydt, er der et par ting, du kan gøre for at beskytte dig selv:

- Du må ikke udlevere personlige oplysninger som f.eks. din adresse eller fødselsdato.
- Vær forsigtig med, hvem du er venner med på de sociale medier. Hvis en person, du ikke kender, beder om at blive din ven, kan vedkommende forsøge at snyde dig.
- Send aldrig penge til en person, du har mødt på nettet, uanset hvor troværdig deres historie er.
- Hvis noget føles forkert, skal du stole på din mavefornemmelse, og du skal ikke være bange for at afslutte samtalen. Det er bedre at være på den sikre side end at være ked af det!

Hvad skal du gøre, hvis du tror, du er blevet snydt?

Hvis du tror, at du er blevet offer for et catfish-svindelnummer, er der et par ting, du kan gøre:

- Kontakt datingwebstedet eller -appen, og fortæl dem, hvad der er sket. De kan måske hjælpe dig med at opspore den person, der har snydt dig.
- Hvis du har sendt penge til svindleren, skal du kontakte din bank eller dit kreditkortselskab og fortælle dem, hvad der er sket. De kan måske hjælpe dig med at få dine penge tilbage.

Catfishing er et alvorligt problem, men du kan tage nogle skridt for at beskytte dig selv. Vær på vagt, og lad dig ikke snyde!

Forfatterprofil

Lily Friis

Datingekspert

Lily Friis, en anerkendt online datingekspert på datinganmeldelser.dk, deler værdifulde indsigter og praktiske tips til at navigere i verdenen af online dating.

Andre artikler om blog

 • Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  2023-12-19

  Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  I den evigt udviklende verden af online dating har Tinder taget endnu et banebrydende skridt med introduktionen af sit eksklusive medlemskab - Tinder SELECT. Dette premium-medlemskab har til formål at forbedre din datingoplevelse og åbner dørene til en række unikke fordele, der adskiller det fra Tinders standardtilbud. I dette blogindlæg undersøger vi, hvad Tinder SELECT har at byde på, og hvordan du kan åbne op for denne eksklusive datingverden.

  Andreas Jensen

  Andreas Jensen

  Online datingekspert

  0 minutters læsning
 • De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  2023-12-12

  De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  I en verden af dating og romantik kan en veltimet og charmerende scorereplik være nøglen til at bryde isen og gøre et mindeværdigt førstehåndsindtryk.

  Lily Friis

  Lily Friis

  Datingekspert

  0 minutters læsning