Blog

Forskellen mellem at date og have et forhold

2022-07-17

Forskellen mellem at date og have et forhold

Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, da det kan variere fra person til person, hvad der udgør "dating" eller "at have et forhold". Det er vigtigt at kommunikere med din partner om, hvad du vil have ud af jeres forhold, så I er på samme side.

Så lad os finde ud af forskellen mellem at date og at have et forhold.


Hvad er dating?

Dating er, når man ser hinanden tilfældigt, normalt uden forpligtelser eller eksklusivitet. Det betyder dog ikke, at I automatisk er i et forhold, bare fordi I har set hinanden i et stykke tid. Det kan være, at du går på date med flere personer samtidig og ikke nødvendigvis er interesseret i at have et forhold med nogen af dem. For nogle mennesker kan dating være en sjov måde at møde nye mennesker på og udforske forskellige typer af forhold på.

Hvad er et forhold?

Et forhold defineres typisk som to personer, der er involveret med hinanden på en forpligtende, monogam måde. Med andre ord er det ikke bare et tilfældigt forhold eller et forhold, men I dater hinanden eksklusivt og investerer i at få tingene til at fungere på lang sigt. Det betyder ikke, at alle forhold skal være seriøse eller føre til ægteskab. Det betyder dog, at du og din partner er forpligtet til at være sammen på en intim, monogam måde.

De forskellige stadier i et forhold

De fleste forhold gennemgår forskellige faser, fra den indledende tiltrækning og "sommerfuglene" i begyndelsen af et forhold til den mere behagelige og sikre følelse i et langvarigt forhold. Her er en kort oversigt over de forskellige faser, du kan opleve i et forhold:

a) Tiltrækning og forelskelse: Dette er, når du først begynder at date en person og er virkelig tiltrukket af vedkommende. Du kan føle dig svimmel og ophidset, som om du ikke kan vente med at se dem igen. Denne fase varer normalt ikke særlig længe; efterhånden som I lærer hinanden bedre at kende, aftager "honeymoon-fasen", og I falder til ro i et mere behageligt forhold.

b) Opbygning: I denne fase lærer I hinanden bedre at kende og bliver mere intime. I deler måske flere personlige oplysninger og begynder at stole mere på hinanden. Det er også her, I måske begynder at have uenigheder eller skænderier, men det er vigtigt at huske, at det er normalt i ethvert forhold.

c) Krise: Ethvert forhold har sine op- og nedture, ofte omtalt som "krise"-fasen. Det er her, I måske oplever jeres første større uenighed eller skænderi, men det er også et tidspunkt, hvor I kan lære meget om jeres partner, og hvordan I arbejder sammen som et team. Det er vigtigt at kommunikere i denne fase, så I kan løse eventuelle problemer og komme videre.

d) Stabilitet: Når I har overvundet eventuelle kriser i jeres forhold, vil I normalt nå en mere stabil og sikker fase. Det er her, at I føler jer mere trygge ved hinanden og bedre forstår hinandens behov. I har måske stadig lejlighedsvis uenighed, men generelt er tingene mere positive, og I er begge engagerede i at få tingene til at fungere.

e) På lang sigt: Dette er den sidste fase af et forhold, når I er fuldt ud engageret i hinanden og har bygget et stærkt fundament. I kender hinanden godt og kan løse eventuelle problemer, der måtte opstå. Det er normalt her, at folk beslutter sig for at blive gift eller flytte sammen.

De forskellige typer af relationer

Der findes mange forskellige typer af forhold, fra tilfældige til seriøse, og de har hver især deres egne regler og forventninger. Her er en kort oversigt over nogle af de forskellige former for forhold:

a) Casual dating: Dette er, når I ser hinanden uden nogen forpligtelse eller eksklusivitet. Du går måske på dates med flere personer og ser, hvor tingene fører hen, og dette kaldes ofte "at spille på banen".

b) Eksklusiv dating: Dette er, når I kun dater hinanden og ikke ser nogen andre. I kan være eksklusive uden at være i et seriøst forhold, eller I kan være eksklusive for at blive seriøse på et tidspunkt.

c) Seriøse forhold: Dette er langvarige forhold, der normalt indebærer, at man bor sammen eller bliver gift. Begge partnere er normalt engagerede i hinanden og har planer for fremtiden.

d) Åbne forhold: Dette er forhold, hvor begge partnere har lov til at se andre mennesker. Denne type forhold kræver en masse kommunikation, tillid og engagement til at få tingene til at fungere på trods af udfordringerne.

e) Polyamorous forhold: Disse er forhold med mere end én partner. Denne type forhold kan være kompliceret, og det er vigtigt at sikre, at alle involverede er på samme side.


Den nederste linje

I sidste ende er den største forskel mellem at date og have et forhold, at et gensidigt engagement forbinder folk i et forhold til hinanden. Dating kan være en sjov måde at møde nye mennesker på, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du leder efter noget langsigtet. Et forhold defineres derimod typisk som to mennesker, der er involveret på en engageret, monogam måde. Hvis du er usikker på, hvad du er på udkig efter, skal du kommunikere med din partner for at finde ud af, hvilken slags forhold I begge ønsker.

Hvis du er klar til et seriøst, langvarigt forhold, kan dating være en god måde at lære nogen at kende på og se, om vedkommende er den rette for dig. Men hvis du ikke er på udkig efter noget alt for seriøst, kan et afslappet forhold være den rette vej at gå. I sidste ende er det vigtigt, at du er ærlig over for dig selv og din partner for at afgøre, hvilken type forhold der er den rigtige for dig.

Forfatterprofil

Lily Friis

Datingekspert

Lily Friis, en anerkendt online datingekspert på datinganmeldelser.dk, deler værdifulde indsigter og praktiske tips til at navigere i verdenen af online dating.

Andre artikler om blog

 • Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  2023-12-19

  Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  I den evigt udviklende verden af online dating har Tinder taget endnu et banebrydende skridt med introduktionen af sit eksklusive medlemskab - Tinder SELECT. Dette premium-medlemskab har til formål at forbedre din datingoplevelse og åbner dørene til en række unikke fordele, der adskiller det fra Tinders standardtilbud. I dette blogindlæg undersøger vi, hvad Tinder SELECT har at byde på, og hvordan du kan åbne op for denne eksklusive datingverden.

  Andreas Jensen

  Andreas Jensen

  Online datingekspert

  0 minutters læsning
 • De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  2023-12-12

  De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  I en verden af dating og romantik kan en veltimet og charmerende scorereplik være nøglen til at bryde isen og gøre et mindeværdigt førstehåndsindtryk.

  Lily Friis

  Lily Friis

  Datingekspert

  0 minutters læsning