Blog

21 ord, du bør kende, når du går ind i polyamory

2022-08-05

21 ord, du bør kende, når du går ind i polyamory

Polyamory er ofte misforstået. Folk antager, at det kun handler om sex, når det i virkeligheden er så meget mere end det. Hvis du overvejer åbne forholdsstrukturer, eller allerede er i et, er der visse termer, du bør kende. Her er 21 ord, som du skal kende, når du går ind i polyamory.

Polyamory - Dette er paraplybetegnelsen for enhver form for forholdsstruktur, der involverer mere end to personer. Det kan involvere alt fra tilfældige opkoblinger til langvarige engagerede forhold.

Åbent forhold - Et åbent forhold er et forhold, hvor begge partnere er frie til at date og hook up med andre mennesker. Der er ingen begrænsninger for, hvem en af personerne kan se eller gå i seng med.

Monogami - Monogami er en forholdsstruktur, hvor begge partnere kun er forpligtet over for hinanden. Dette er den mest almindelige forholdsstruktur og er det, som de fleste mennesker tænker på, når de hører ordet "forhold".

Utroskab - Utroskab er, når den ene person i et forhold bryder de regler eller grænser, som partneren har sat. Det kan involvere alt fra fysisk intimitet med en person uden for forholdet til følelsesmæssig utroskab (at tale med en anden om ting, man ikke burde være).

Samtykke - Samtykke er, når alle parter, der er involveret i et seksuelt møde, er enige om, hvad der skal ske. Det er vigtigt at sikre sig, at alle involverede er enige og trygge ved situationen, før man går videre.

Sneakyarchy - Et forhold, hvor en eller flere partnere i hemmelighed dater eller finder sammen med en person uden for forholdet uden den anden partners viden eller samtykke.

Kompersion - Følelsen af lykke og glæde, der kommer af at se din partner lykkelig med en anden. Dette er det modsatte af jalousi og opleves ofte af personer i polyamorøse forhold.

Ny forholdsenergi (NRE)- Følelsen af spænding og forelskelse, der følger med at starte et nyt forhold. Dette kan ofte være intenst og kan nogle gange føre til, at folk træffer overilede beslutninger.

Polyfidelitet- En forholdsstruktur, hvor alle involverede parter kun er forpligtet til hinanden og ikke har lov til at date eller have kontakt med nogen uden for forholdet.

Swinging - En type forhold, hvor par bytter partner med andre par for at have seksuelle møder. Dette sker ofte på en afslappet og uforpligtende måde.

Trekant - Et seksuelt møde mellem tre personer. Dette kan ske med to personer af samme køn og en person af et andet køn eller omvendt. Det kan også ske med alle tre personer af samme køn.

polybombing- Den handling at pludselig og uden varsel bringe emnet polyamori op i et forhold, der ikke er polyamorøst i øjeblikket. Dette gøres ofte i et forsøg på at ændre dynamikken i forholdet.

Polygami - En forholdsstruktur, hvor en person har flere ægtefæller. Dette ses oftest i kulturer, hvor mænd har lov til at have mere end én kone.

En-penis-politik- En forholdsregel, hvor en person i et forhold med flere personer ikke må have seksuelle møder med nogen uden for forholdet. Dette er ofte indført for at forhindre jalousi og usikkerhed.

Sekundær - En partner, der ikke er lige så engageret i forholdet som den primære partner. Dette kan skyldes en række faktorer, f.eks. tidsmæssig forpligtelse eller følelsesmæssig forbindelse.

Primær - En partner, der er mere investeret i forholdet end den sekundære partner. Det kan skyldes en række faktorer, f.eks. tidsmæssigt engagement eller følelsesmæssig tilknytning.

Metamour- En partners partner. Dette kan bruges til at beskrive et forhold mellem to personer, der ikke er romantisk eller seksuelt involveret med hinanden, men som er i et forhold med en person, der er det.

Vee- En forholdsstruktur, hvor tre personer alle er romantisk og/eller seksuelt involveret med hinanden. Dette kan ske med alle tre personer af samme køn eller med to personer af samme køn og en person af et andet køn.

Triade - Et parforhold, hvor tre personer har et romantisk og/eller seksuelt forhold til hinanden. Dette kan ske med alle tre personer af samme køn eller med to personer af samme køn og en person af et andet køn.

Quad - En forholdsstruktur, hvor fire personer alle er romantisk og/eller seksuelt involveret med hinanden. Dette kan ske med alle fire personer af samme køn eller med to personer af samme køn og to personer af et andet køn.

Hvis du forstår betydningen af disse ord, vil det være meget nemmere for dig at fordybe dig i emnet polyamory. Hvis du og din partner har besluttet at prøve denne type forhold, eller hvis du er alene og leder efter ligesindede, er det bedst at bruge en af datingsiderne, hvor der som regel er mange deltagere, der deler de samme interesser.

Forfatterprofil

Andreas Jensen

Online datingekspert

Andreas Jensen er en anerkendt online datingekspert på datinganmeldelser.dk, der deler værdifulde indsigter og praktiske råd til at finde meningsfulde forbindelser i den digitale datingverden.

Andre artikler om blog

 • Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  2023-12-19

  Afsløring af Tinder SELECT: Løft dit datingspil

  I den evigt udviklende verden af online dating har Tinder taget endnu et banebrydende skridt med introduktionen af sit eksklusive medlemskab - Tinder SELECT. Dette premium-medlemskab har til formål at forbedre din datingoplevelse og åbner dørene til en række unikke fordele, der adskiller det fra Tinders standardtilbud. I dette blogindlæg undersøger vi, hvad Tinder SELECT har at byde på, og hvordan du kan åbne op for denne eksklusive datingverden.

  Andreas Jensen

  Andreas Jensen

  Online datingekspert

  0 minutters læsning
 • De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  2023-12-12

  De 30 bedste scorereplikker, der vil få hjerter til at banke

  I en verden af dating og romantik kan en veltimet og charmerende scorereplik være nøglen til at bryde isen og gøre et mindeværdigt førstehåndsindtryk.

  Lily Friis

  Lily Friis

  Datingekspert

  0 minutters læsning